Dina ærer morfar Tamin

Skrevet av Per-Magne Midjo,  01.04.2016
Artikkelbilde
Creek's Dina snuser på minnesteinen der morfar Tamin Sandy ligger i Åvika i Åsenfjord og lover sin matfar Håkon Magnus Christiansen å gjøre sitt beste i morgendagens V75 på Leangen.

Over 20 år er gått siden Tamin Sandy herjet på norske og utenlandske travbaner. Ved sin side hadde han alltid matfar Olav Christiansen. Nå er begge døde. Men travsporten lever

Av Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa

 

På Bjerke travbane i Oslo i påska vant Creek's Dina et V76-løp for de beste fireårige varmblodshoppene i landet. I morgen er hun en av dem som kan vinne V75-2 på Leangen travbane.
Ved gjerdet vil en nervøs eier og trener Håkon Magnus Christiansen stå. Tamin Sandy var Dinas morfar. Olav Christiansen var Håkon Magnus sin far.

– Det ble brått en annen hverdag ja. I september 2012 døde pappa da han falt ned en skrent under skogsarbeid i terrenget rett bak stallen her. Nesten to år senere døde Tamin etter å ha fått det ene beinet sparket rett av i luftegården. Neste dag greide han ikke å reise seg i boksen. Pappa ble 70 år. Tamin ble 24, minnes Håkon Magnus.

Verdenstjerner

Olav Christiansen ble landskjent da han i 1991 solgte sauene sine for å satse for fullt på travhester. Den første unghesten han kjøpte var Tamin Sandy – stortalentet som utviklet seg til å bli tidenes beste unghest i norsk travsport.
Tamin Sandy slo gjennom så det smalt i 1993. I sitt første år i løpsbanen vant han 21 av 22 løp og travet inn ufattelige tre millioner kroner. Så mye har en norsk 3-åring aldri kjørt inn verken før eller senere.

 
Høydepunkt i Milano

Høydepunktet var uten tvil seieren i Orsi Mangelli, et løp for verdens beste 3-åringer, på San Siro, Milano i Italia. Selv med senere verdensenere som Pine Chip og Zoogin i feltet, blåste Tamin til tet og vant et av sine enkleste løp i karrieren.

– Det var en utrolig tid. Etter Tamin fikk vi flere bra hester, blant andre Tamins lillebror Tomali. Dette krevde så mye hjemme at jeg måtte søke permisjon fra jobben min på Norske Skog for å hjelpe pappa. I 2006 begynte jeg på Fiborgtangen igjen og har vært der siden. Men hestene begynner å ta mer og mer tid igjen nå, smiler han lurt.


Lovende unghester

I dag står det åtte travhester på stallen i Åvika i Åsenfjord. Men bare to av dem er løpshester. Creek's Dina begynner virkelig å vise tenner i løpsbanen. Tre år eldre Creek's Showtime, også hun et «barnebarn» av Tamin Sandy, har vunnet tre løp. Hun har vært lenge skadet, men kommer trolig ut i prøveløp i mai.
– Så har vi to lovende 2-åringer som ser veldig fine ut. Går det som jeg håper og tror kan begge hevde seg i løpsbanen. Men det vil tiden vise, sier Håkon Magnus Christiansen.

 

Følelsesladet


Det føles litt spesielt når han tar med seg Creek's Dina bort til minnesteinen der Tamin Sandy ligger begravet, etter tillatelse av Mattilsynet. Hun snuser litt på steinen og gresser litt rundt den. Men i sitt hode er hun nok mer opptatt av maten enn den enorme travhistorien hun har under sine høver. Og kanskje aner litt av det som skal skje i morgen.
– Det blir et spennende løp som mange kan vinne. Posisjoner og tempo vil avgjøre. Men Dina er av dem som kan vinne om det klaffer like bra som det gjorde på Bjerke sist. Den jeg frykter mest er en annen hest som ble alet opp her i Åvika.

-Creek's Survivor var et stortalent som dessverre pådro seg en alvorlig skade etter at han ble solgt til Bjørn Garberg, som i sin tid kjørte Tamin Sandy i løpsbanen. Nå hører jeg rykter om at han er i ferd med å nærme seg toppnivået sitt. I så fall blir han vond å slå, spår Håkon Magnus Christiansen.