Jomar Blekkan rundet 4000 seire!

Skrevet av Robert Jakobsen,  13.01.2014

En historisk milepæl i Midt-Norsk travsport ble nådd på Leangen mandag 13. januar 2014. Som den fjerde norske kusken gjennom alle tider rundet Jomar Blekkan 4000 seire. En enorm prestasjon for en kusk som holder til langt fra der de fleste travløpene i Norge kjøres. Vi tar av oss hatten og gratulerer!

Sakset fra rikstoto.no:

Saken er klar. Saken er 4000. Mandag kveld, etter løp nummer fire, kjørte Jomar Blekkan inn på Leangens seremoniplass med jubileumshesten Zeus Blue Chip. Der ventet gratulasjonene på den evigvarende legenden. Den største i trøndersk travsport gjennom alle tider.

- Fire tusen seire. Det er mange runder i banen, sa jubilanten, 59 årige Jomar Blekkan som nå kan puste lettet ut.

- Jeg er heldig som har fått kjøre så mange fine hester, men jeg har jobbet for det selv også. Tidligere var jeg mer i bil enn hjemme. Det ble mye reising. Fire tusen seire kommer ikke av å slappe av, fortsatte han. 

Alle som nærmer seg en milepæl tilbakeviser alt prat om press - uten at omgivelsene blir overbevist...
Jomar har ellers mer feiring på gang: 29. mars blir "mannen med mustaschen", som svenskene kaller ham, 60 år. 
Et skikkelig arbeidsjern med en vinnerskalle som har vært en viktig følgesvenn på veien mot et seiersantall som kun tre andre norske kusker har klart før ham.

Mestseirende av dagens aktive
Gunnar Eggen har 5546, Asbjørn Mehla 5158 og avdøde Ulf Thoresen med 4018.
Jomar er dermed mestseirende av dagens aktive - og han er også den norske kusken med seire på flest baner med totospill: 17 er tallet, et tall som Reidar "Randers" Andersen har gravd frem fra glemselen. 
Trønderkollega Atle Solhus og Cato Antonsen er forøvrig også begge menn for samme prestasjon; triumfer på 17 forskjellige norske baner. 

Kun seire i Norge eller med norskregistrerte
Mandagen åpnet med seier bak favoritten i V65-innledningen Wy Fi etter tidlig tetkjenning. Da var tallet 3999. Vi iler til med å slå fast at kun seire i Norge eller seire med norskregistrerte hester i utlandet teller i DNTs offisielle datasystem. 
Forrige torsdags seier i Östersund bak K.A.Nonbra ble flere steder stablet inn og opp som Jomar-triumf nummer 3999, hesten er imidlertid registrert i Sverige. 
Så dengang ei. 
Men 3999 kom altså med Wy Fi - før nummer 4000 med Zeus Blue Chip som overtok føringen etter fem hundre kjørte meter. Deretter fikk Blekkan dempe til 1.19,8 den første runden, og hesten holdt knepent unna for favoritten Synjo Star.   

Sønnatuppa Jomars første
Vi spoler tilbake: Til 1970, året da Brasil og Pelé vant VM-finalen i Mexico (4-1 over Italia) og Mercello (Frank Marthinsen) og Frigge (H.P. Tholfsen) ble Derbyvinnere. Jomar, dengang 16, tok da sin aller første totoseier bakSønnatuppa. 
Han var arvelig belastet så det holdt, far og onkel var sentrale trøndermenn i bransjen han selv var på vei inn i. Drakten arvet han etterhvert av Blekkan senior med fornavn Olaf, blå med rød stjerne. 
Mange fikk etterhvert se denne ryggen; seier nummer 1000 kom i 1991 med Astro Chip. Den som forøvrig tror at Edvard Kristiansen alltid har vært stallmannschampion på Leangen, tar feil: I 1976 og 1977 het vinneren Jomar Blekkan, allerede med varemerket på plass, den velvoksne barten. 

Da barten ble tatt...
- Jeg er jo trønder, sier Jomar halvveis spøkefullt om saken og barten - som har sittet der fast og prydelig med en kort unntaksperiode: Den, altså barten, ble tatt på seremoniplass etter et  tapt veddemål da Jomar svingte inn på seremoniplass etter Kriterieseieren med  Rigel Jo (eier: Jon A. Høgstad) i 1994.  

Kapitler med gullskrift
Jomars minnebok inneholder mange kapitler med gullskrift:
- Hva jeg husker best? 
Det er mye, sier Jomar og blar i hukommelsen:
- Tiden med Bork Rigel. Over 13,6 millioner på premiekonto og 168 seire. Jeg husker veldig godt den første seieren i Trøndelagspokalen. Og jeg husker tapet for Viljesterk i Derbyløpet i 1992. Der og da svidde det skikkelig, men sånt går over etter noen dager.
Veldig stort var det å vinne nettopp Derby med Kjøstad Jo i 2000. Det hadde blitt noen annenplasser i dette løpet før det, erindrer Jomar som har seks Derby-seire i Sverige og fem championat på Östersund. 
Leangen-championatene er veldig mange, tallet er 23 og flere følger.
Det første i 1983, så var det Boye Ølstøren-dominans før Jomar klatret til topps igjen i 1990 og 1991. Bjørn Garberg var best i 1992, Atle Solhus i 2004. 
De andre årene har vært Blekkans.

Bra med blått
Nå er han tilbake i den blå originalfargen - som han trives veldig godt i.
- Det føles bra, sier han om livet i blått. 
Det samme sier kusken som trener 20 hester på Jakobsli, om løpskjøringen og prestasjonene i banen:
- Jeg var kanskje mer offensiv i yngre år, men jeg har mer erfaring nå. Reaksjonsevnen er der. Og det er fortsatt gøy å vinne løp. Jeg føler meg ellers oppegående, står på og mener jeg jobber hardt. Men jeg planlegger å selge en del av driften om noen år og trappe litt ned til en stall på 10-15 hester. Hjulene må holdes i gang, Ivar Asphaug har jo vært her i 32 år, oppsummerer Jomar og mer enn antyder at samarbeidet fortsetter. 

"For mye trav da hun var liten"
Forøvrig, for dem som ikke er helt pålest på Blekkan-familien; fru Tove er ansatt i Leangen-adminstrasjonen, datteren er politi i Oslo.
- Hun fikk vel for mye trav da hun var liten, sier pappa Jomar litt muntert om den saken.
Han har definitivt ikke fått for mye, entusiasmen er der fortsatt så det holder. En tøff trønder som også har fulgt RBK i lang, lang tid. Han kjenner Nils Arne Eggen veldig godt, og har mer enn patriotisk tro på at laget kommer tilbake helt på toppen igjen. Ganske snart.

Mann med meninger
Jomar er en mann med meningers mot, det vet alle i den store travfamilien. Da ja-siden i saken om et eventuelt fremtidig salg av Leangen ble veldig dominerende i media, kom Jomar på banen. Med motsatt ståsted. Han brukte sin tyngde kraftfullt og veldig bevisst - og fikk straks et lass av følgere for å holde oss til en moderne språkdrakt.

- Dagens situasjon  og trav-Norges fremtid?
- Det ser mørkt ut nå, men vi har vært nede i bølgedaler før og kommet opp igjen. Jeg er opptatt at vi tar vare på grasrota, ellers blir vi borte. Det er mye jeg er uenig i nå, men jeg prøver å holde en god del for meg sjøl. Det er også viktig i tider som nå å mane fram positivitet. Vi kan ikke bare rakke ned på det vi driver med, sier Jomar med et offensivt blikk inn i framtiden. Der ser han fortsatt en blå kusk som styrer inn på seremoniplass. Mandag kveld, i trøndersk vinterkulde, kom seier nummer 4000.
Gratulerer med jubileet, Jomar!