Svensk superforsker til Klasseløpshelga

Skrevet av Marius Hoel Lundstein ,  31.08.2017
Artikkelbilde
Professor Lars Roepstorff

På søndag før løpene kan du møte en av verdens ledende forskere innen baneunderlag. Professor Lars Roepstorff fra SLU i Uppsala vil holde foredrag og dessuten vise den nyutviklede mekaniske hoven.

På Bjerke vil han samtidig motta en pris for sin banebrytende forskning.

Det holder ikke lengre at noen skraper litt med foten for å slå fast om banen er hard eller løs. Lars Roepstorff har i en årrekke arbeidet med å finne standardmål for baneunderlag. Hensikten er å spre kunnskap om temaet slik at hestene unngår skader og blir mer holdbare.

Mange vet at skadefrekvensen øker dersom man trener ofte på hardt underlag. Men hva er «hardt»? Den svenske professoren har gjennom hele sin forskerkarriere arbeidet med å finne svar på dette- både i travet, i ridesporten og i galoppsporten- tre ulike grener som krever høyst ulike baneunderlag for at hestene skal prestere. Og visste du at steglengden kan endres med opptil 20 cm ut fra lengden på broddene som brukes på glatt føre? Dette er funn som Lars Roepstorff har gjort i sin forskning. Hans kompetanse har også ført ham til OL både i Rio og London som anerkjent rådgiver.

Det aller siste som er utviklet i hans laboratorium i Uppsala er en mekanisk hov. Med den kan man få et objektivt bilde av baneunderlaget, og man måle hva som skjer når underlaget bearbeides eller endres. Den mekaniske hoven ble brukt både under OL i Rio og London for å måle kvaliteten på sprangbanene.
Den mekaniske hoven er nå videreutviklet slik at den etterligner travhestens bevegelser og belastninger på travbanen. Under møtet på Bjerke har Roepstorff med seg denne hoven som han vil gi en praktisk demonstrasjon av i tilknytning til foredraget.

Forskningen er i stor grad finansiert av Stiftelsen Hästforskning. Stiftelsen bevilger penger til hesteforskning i Norge og Sverige, og har i perioden 2007-2014 bevilget tre prosjekter om baneunderlag med Roepstorff som prosjektansvarlig. Hans forskningsresultater har hatt stor betydning for hestenæringen. Styret i Stiftelsen Hästforskning har derfor bestemt at Lars Roepstorff skal tildeles prisen som Årets Hesteforskningsprosjekt 2017. Prisen vil bli delt ut på Bjerke. Følgende link er til en film laget av ATG om Stiftelsen Hästforskning der den mekaniske hoven blir presentert: https://www.youtube.com/watch?v=x8Mxej4f3-A 

Foredraget er åpent for alle, og er gratis. Enkel servering. Etter foredraget vil Lars Roepstorff være tilgjengelig for spørsmål og kommentarer i området utenfor auksjonsteltet på publikumsplass.

Dato: SØNDAG 10. SEPT
Kl:       11.00
Sted:  Auksjonsteltet, Bjerke Travbane

Velkommen!