Stor interesse for unghestseminaret

18.09.2010
Artikkelbilde

DNT arrangerte et unghestseminar i dag klokken ti. I panelet satt Øystein Tjomsland, Bo Westergaard og Roger Walmann. Svært gledelig var det at interessen var svært stor og det var en engasjert tilskuermasse.

Det første temaet som ble tatt opp var hvordan panelet vurderte hestene når de skulle vurdere en unghest.

Roger Walmann la stor vekt på førsteinntrykket av hesten. Han mente at det var en eller annen feil på hver eneste hest. Noen feil gikk det an å leve med. Han mente også at eksteriør slår stamme. Walmann mente også at det var svært viktig at hesten kom fra en seriøs og dyktig oppdretter. Han hadde studert mange hester under auksjonen i går og han mente at noen av de dyreste hestene neppe kom til start. Riktig nok sa han dette met et smil om munnen.

Øystein Tjomsland vil ha ei solid morstamme på unghestene. Ei morstamme som har avlet fine travere i flere ledd. Han la også vekt på eksteriøret og utstråling. Unghesten skal også ha hatt det bra helt siden han lå i magen på mora.

Bo Westergård vil ha et fint hode, god beinstilling. Alt i alt et godt eksteriør. Han stoler også mye på sin egen mavefølelse. Enten liker man unghesten eller ikke.

Trening:

Når det gjalt trening var alle opptatt av å trene hesten mye. Ikke så hardt, men den bør trenes nesten hver dag. Tjomsland var veldig opptatt av puls og melkesyre. Han tar prøver regelmessig av alle sine hester. Walmann stole på den gjenerelle hestekunnskapen. Det er hans aller flinkeste folk som holder på med unghestene.

Alle var opptatt av å trene unghestene med sko. De mente hestene fikk et rundere og bedre steg med sko. Øystein Tjomsland er veldig opptatt av å finne det optimale overrullingspunktet for hesten. Hvis man klarer det vil hesten trave på en naturlig måte og den vil ikke ha så lett for å få skader.

Alle mente også at unghestene må lære å gå før man begynner å trave. Walmann brukte veldig lang tid på innkjøringsperioden.

Øystein Tjomsland, Roger Walmann og Bo Westergaard

2-års løp?

Når det gjelder 2-års løp i Norge var det delte oppfatninger. Roger Walmann er ikke for 2-års løp.
- Jeg håper konkurrentene kjører masse to-års løp. Det blir det lettere for meg i tre-års sesongen, lo Roger Walmann.

Øystein Tjomsland og Bo Westergaard var for to-års løp. De mente at hvis hesten var klar for to-års løp, ville den ikke dra noen skade av det.

Alt i alt et meget positivt seminar!