Hvem vinner EM for femåringer?

Skrevet av Espen Edvardsen,  16.09.2010
Artikkelbilde
Sweet Case og Thor Borg

Ved siden av de fantastiske Derby og Kriterie-løpene skal EM for femåringer avgjøres på Bjerke Travbane søndag. Det er et meget bra felt, som vi gleder oss stort til. Les vår presentasjon av feltet.

Disse representerer Norge:

3 Ramona’S Express var en av kullets beste under 3 års sesongen. Vant Bergens 3 års festival og ble annen i Prinsesse Märthas Pokalløp. Fulgte opp med en sterk andre plass i Meny Grand Prix som fire åring.
Har ikke helt fulgt opp så langt i år, men Ramona’s Express har fått et perfekt tredjespor sammen med Johan Herbjørn Undem.

4 Sweet Case er Norges største håp på forhånd.  Fem års hoppa som trenes av Trond Thorseth, tilhører en av landets beste hopper. Hun satte banerekord for fire årige hopper på Bjerke under Axel Jensens Minneløp i fjor på sterke 12,3Ak. Kretsen rundt Sweet Case har planer om Frankriketur i vinter, så det blir spennende og se hva hoppa, som kuskes av Thor Borg, presterer i EM for fem åringer.

6 Strong Knight har virkelig tatt steget opp mot de aller beste med sin trener og kusk Roger Brandt. Hesten hadde sin beste sesong som fire åring, alle husker vel oppløpet til Strong Knight i Meny Grand Prix der han sprintet forbi alt og alle. Hesten startet også fem års sesongen med seier, hestens beste prestasjon kom på Jarlsberg under Grand Prix dagen i år, der han fulgte Neavy Seal og Megaman Neo til døra på 12,2Ak, som også er hestens bestenotering.

9 Helmax Egon kommer fra Stavanger sammen med sin trener og kusk Tom Erga. Hesten var en av de beste i tre og fire års sesongen. Hesten ble fjerde i kriteriet, tredje i prinsesse Märthas Pokalløp, vant Stavangerløpet og ble femte i Derby. Hestens bestenotering kom under Axel Jensens Minneløp i fjor der han ble femte og noterte bestenoteringen 12.9Am.

Disse Representerer Sverige:

1 Noras Bean trenes av Axvalla treneren Ulf Stenstrømer og kuskes av Stefan Søderkvist.  Hesten hadde sin beste sesong som fire åring, der han blant annet vant storløpet Gran Premio Continentale i Italienske Bologna. Det gjorde Super Arnie-sønnen  på kilometertiden 12,4 noe som er verdensrekord over mellomdistanse på en 800 meters bane. Noras Bean ble også toer i løp som Criterium Continental på Vincennes i Paris, tapte da kun for gode Rolling d’heripre.
Kretsen rundt Noras Bean er nok revansjesugne etter andreplassen sist i Jubileumspokalen på Solvalla. Hesten har en enorm starthurtighet så spor en kunne knapt nok blitt bedre. Han blir løpets store outsider.

2 Yield Boko trenes av den finske topptreneren Timo Nurmos på Solvalla og kjøres av den svenske championkusken Bjørn Goop. Hingsten viste seg som en riktig ungheststjerne der han vant Breeders Crown både som 3-åring og 4-åring. I år har han kun hatt et fåtall starter men satte rekorden 10,3 i finske Mikkili.  I den siste starten ble han fjerde fra tet i Jubileumspokalen på Solvalla. Med gunstige betingelser vil han garantert sette farge på løpet.

5 Yarrah Boko representerer Sverige, men hesten er  norsk som noen, eid av Jan E. Andresen trent av Trond ”Buller’n” Anderssen og kusket av Kai Johansen. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd denne sesongen hvor han slo den europeiske stayereliten både i Dagligvarehandelens stayerløp på Bjerke og ikke minst et av verdens mest prestisjefylte stayerløp Harper Hanovers lopp på Solvalla. Norges nye propagandatraver ble tredje bak Nu Pagadi og Noras Bean sist i Jubileumspokalen på Solvalla, men hadde den beste sisterunden av samtlige.

Representant fra Tyskland:

7 Nu Pagadi er løpets store favoritt sammen med den svenske superkusken Erik Adielsson sporet til tross. Den 5-årige fuksen etter Love You vant både kvalifisering og finale til det tyske derby som treåring. Da fireårssesongen kom i gang var hesten flyttet til kanskje verdens beste travtrenere igjennom alle tider Stig H. Johansson. Denne sesongen vant han Solvalla Grand Prix, Grosser Preis von Deutschland og Norrlands Grand prix. I år vant han Rikstotos Europamatch på Bjerke, ble 4 i Elitloppet, vant Copenhagen Cup før han vant Jubileumspokalen i den siste starten. 

Representant Danmark:

8 Neo Holmsminde som kuskes og trenes av den danske stjernekusken Steen Juul.  Hadde en strålende sesong som 3-åring der han vant det Danske Kriteriet.  Valley Sentry hingsten hadde også en strålende 4 års sesong der han blant annet ble annen i Jydsk 4 års Grand Prix og vant Axel Jensens Minneløp på denne ovalen på 12.2Ak, som også er hestens rekord. I år har han prøvd seg i Copenhagen Cup der han endte utenfor premiene, men han viste form i sin siste start der han ble annen bak Magic Sisa på Charlottenlund.
Neo Holmsminde har tapt sportrekningen på forhånd, men for dere som husker hesten fra Axel Jensens Minneløp så har hesten en forrykende avslutning på lager.