Momarken hever førstepremien i Oaks

04.11.2010
Artikkelbilde
Daglig leder Momarken, Knut Ekhaugen

Momarken har bestemt å heve førstepremien i Oaks fra 200.000 til 250.000 kroner fra neste år. Dermed blir Oaks et av de største tre-års løpene i Norge.

Oaks-løpene er ”stjålet” fra galoppsporten, hvor Oaks er forbeholdt 3-årige hopper. Det opprinnelige Oaks-løpet er Epsom Oaks, ridd på Epsom Downs i Surrey i England.

 Senere ble Oaks kopiert i flere land, bl.a. i USA med Kentucky Oaks i Louisville og i Italia med Oaks d’Italia på San Siro, Milano. Oaks-løpenes historie er faktisk eldre enn en annen klassiker i både galopp- og travsport: Derby. Det første Epsom Oaks ble arrangert i 1779, ett år før introduksjonen av Derby. Det er oppkalt etter ”The Oaks”, et hus i Epsom som den 12. Jarlen av Derby leide. Ideen ble unnfanget under et selskap i huset i 1778 hvor han avholdt  et kappritt og (eiketrærne=) Oaks var ”rundingsbøyer”.

Momarken innførte Oaks-løpene i 1986 og de første vinnerene var Komtesse June/Egil Fleksnes og Vinning Tora/Vidar Schwabe. Med 200.000.- kr i førstepremie, er løpene sammen med Hoppekriteriet, de høyest doterte løpene for 3-årige hopper. Neste år, når Norsk Oaks på Momarken har 25 års jubileum, forhøyes førstepremiene til 250.000.- kr.