Knut Olausson er død

Skrevet av Kjell G. Gaarder,  02.11.2010
Artikkelbilde
Knut Olausson ved Steinlagers plass i Ski

Knut Olausson døde i dag etter lang tids sykdom. Begravelsen finner sted i Ski middelalderkirke Kirkeveien 57, 1400 Ski, onsdag 10. november kl. 13.00

Knut Valter Olausson sovnet stille inn i natt nær 86 år gammel. Han kom først inn i travmiljøet på sine eldre dager. Gjennom sin tidligere idrettsvenn i brytermiljøet Oddvar Barlie fattet han interesse for travhesten. Oddvar trente sin egen hest Silver Way, og benyttet trener Per Oleg Midtfjeld som kusk. Det ble etter vært i samarbeid med disse to kjøpt inn en svenskfødt hest etter Good As Gold. Hesten var tre år i 2001 og navnet var Steinlager. Han startet for første gang, med Midtfjeld som trener og kusk på Bjerke Travbane 15. august 2001. Steinlager fikk annen plass til 7.000 kroner i sitt første løp, og det var Knut godt fornøyd med. Senere ble det mange løp og flotte seiere, og i 2005 var han Europas beste hest. Det ble mange flotte seiere og vi nevner i fleng Forus Open, Oslo Grand Prix, Elitloppet, Copenhagen Cup, og Årjængs Stora Sprinterlopp.

 Sluttsummen på Steinlagers konto endte til slutt på vel 12 millioner kroner. Etter et skadeår i 2007 ble hesten sendt til Stall Goop i Sverige for å prøve å få han i gang. Etter 14 starter i 2008 bestemte Knut at nå var karrieren over og hesten ble flyttet tilbake til Norge for å settes i avl. Steinlager har nesten 40 avkom registrert pr. i dag. Knut gledet seg til å se resultatet av Steinlager's avkom hvor de eldste nå er 2 år. I 2009 ga Knut en Gave til sin hjemby Ski i form av en bronsestatue av Steinlager. Den er nå plassert på Steinlager Plass midt i Ski.

Steinlager ga Knut i gave til trener Per Oleg Midtfjeld etter at han ble avlshest. Knut var alltid på plass på storløpsdager på Momarken Travbane eller Bjerke, han reiste rundt med sine to nye hester når de startet, og var med helt til det siste, selv om han etter hvert ble påvirket av sin sykdom.

Til Momarken Travmuseum har han gitt alle Steinlagers premier og utstyr i gave. Hans to siste hester står fortsatt på Momarken Travbane i Per Oleg Midtfjeld trening. Cromwell og Buvet er to gode hester som har en fortsatt spennende fremtid.

Knut var en raus person og en travets grand old man, han vil bli husket i fremtiden av alle medlemmer i Follo Travlag, og vi som arbeider i Det Norske Travselskap, som den velkledde og veltalene hesteeier han var.

Vi lyser fred over hans minne!

Kjell G. Gaarder