Hesteprosjekt på Revehiet 2010

Skrevet av Lesebrev fra Geitastova Barnehage,  23.06.2010
Artikkelbilde

Våren 2010 ble det satt i gang et prosjekt om hester generelt og travhester
spesielt på Revehiet. Revehiet består av 14 barn i alderen 0-3 år og 4 voksne.
Barnehagen ligger så nær travbanen at det har vært naturlig å besøke hestene
på våre turer.

Vi oppdaget at både barna og de voksne så fram til disse turene. Vi følte oss alltid velkomne og det var alltid noe spennende og se på. En hest som dusjet. Noen som sprang ”folle folle ” fart. Bli sprøytet vann på av traktoren. En løs hest, eller bare det å oppdage forskjellen på guttehester og jentehester…..
Ingen av de voksne er veldig hestevant, men noen er tryggere enn andre.
Ideen vokste etter hvert fram at vi ville lage et hesteprosjekt. Da ville vi kunne bruke mer tid på nettopp hester og bruke temaet til å oppnå alle de andre målene som vi arbeider med i en barnehage.
Pedagogisk leder Hilde har en stund surret rundt i stallen til Bernt Øksnevad som er travtrener. Stor var gleden når vi kunne få ”adoptere” et av hans føll! Vi fikk bestemme navn på det lille hoppeføllet. Flere navneforslag kom fram. Noen inspirert av eventyr, noen av føllets svarte farge og andre litt mer kreative.
Tilslutt ble navnet godkjent som: Allnatt ØK! Bilder av den lille ble hengt opp på avdelingen og barna var veldig klar over at mammaen til Allnatt heter Tripså, og søsteren heter Taletta. Da ett av barna ble spurt hjemme av sin gravide mor: ” Hva er det mamma har i
magen?” Så kom svaret kontant: ”FØLL!” Da moren spurte hva den nye babyen skulle hete, så var barnet heller ikke i tvil:”Taletta!”

Vi gikk mange turer til travbanen. Vi tok mange bilder som så ble laminert og som barna fikk leke med på avdelingen. Vi tok bilde av mange forskjellige hester, av traktoren, sulkyer og alt annet som vi pratet om på turene.

De aller første gangene var barna litt skeptiske til disse store dyrene. Det ble en del spørsmål om de hadde tenner.. Også traktoren var ganske skummel for den kjørte fort og ofte ganske nært innpå. Etter bare et par ganger opplevde vi at de fikk en helt annen trygghet. De ville gjerne klappe hestene og traktoren var såå tøff! Og den gangen den sprayet oss med kaldt vann var jo bare helt topp! Traktoren suser forbi med noe som føles som 1 cm klaring, men det er bare
såvidt barna kikker opp fra brødskivene. Disse bildene var veldig populære og leke med på avdelingen. Det var ikke vanskelig for barna å leve seg inn turene til travbanen. En dag satt det en jente på gulvet med et lurt smil. Da hun ble spurt hva hun gjorde, svarte hun at hun satt på hesten. Ganske riktig hun hadde funnet et bilde av en hest som hun så hadde satt seg oppå. Det har også vært populært og finne min og din hest. ”Denne vil jeg ha, også kan du få denne!” Flere av barna har kommet hjem og spurt om de kan få en hest. Den ene faren spurte om hun
ikke i alle fall kunne nøye seg med en ponny, men nei hun skulle ha hest! Kånnyheste Kånnyhesten
På avdelingen har vi en rosa gyngehest som en av jentene har døpt Kånnyhesten. Denne har vært en aktiv del av prosjektet. Vi har børstet og stelt den. Vi har lagt på sal og hodelag. Vi har også ridd den med ridehjelm på, for det må vi ha.

Kånnyhesten ble også med oss og gikk i 17. maitog! Vi var så heldige at vi ble invitert ut til å hilse på føllet ”vårt” på Øksnevad. Det så vi veldig fram til og presanger til føllet ble forberedt og kjøpt inn. Allnatt fikk en flott rosa grime som hun nok skal bli fin i. En vikar i barnehagen hadde tegnet et flott bilde av Taletta og Bernt, som vi også hadde med oss. Vi laget også flotte tegninger av hester og et flott skilt som Allnatt kan ha på boksen sin. Den første vi fikk hilse på var ponnyen Dolly. De som ville kunne få sitte oppå, vi andre kunne klappe henne. Etterpå var det tid for å mate kalven med tutteflaske. Åj men den var sulten!

Så var det tid for å møte Taletta. Hun fikk komme ut av boksen sin. Hilde børstet henne, og barna gjorde det samme med Kånnyhesten som selvsagt også var med på tur. Nå kunne vi også få se på dette med hestesko, som har vært vanskelig og forklare skikkelig. Vi har sunget sanger og snakket om dette med å trave (som barna foretrekker å kalle folle folle fart) Så da måtte vi prøve å få Taletta til å trave litt for oss selv om det ikke ble så veldig folle folle fart. Så var det tid for å gi Taletta en kos for de som ville det. Så var det tid for tur med traktoren!
Vi møtte også katten Martin jr. som aldri var langt unna. Allnatt og mammaen Tripså fikk vi også hilst skikkelig på. Først inne i boksen og så ute. Barna ble svært begeistret over Allnatts folle folle fart og hopp og sprett. De fikk også med seg når hun drakk melk av mammaen sin og tisset
etterpå så da var jo lykken fullendt.

Vi hadde en toppers tur med bare blide unger. Barna har snakket mye om turen etterpå og ponnyen og traktoren var nok manges favoritter. Flere av foreldrene har kommentert at når de kjører forbi gården nå etterpå, så må de alltid kikke om Allnatt og mammaen er ute.
Vi vil Takke Bernt Øksnevad for at vi fikk komme! Takk for en flott dag☺

Hesteprosjektet videre høsten 2010
Vi håper og følge Allnatt videre. Hun vil gå på beite hele sommeren. Vi
kommer til å sende henne brev og tegninger så hun ikke glemmer oss. Videre
håper vi på at Taletta kanskje en gang kan gå løp såpass tidlig på kvelden
(lunsjtrav?) at vi kan invitere med foreldrene på travløp!
Avdelingen har hele våren vært full av hestebilder og det kommer nok til å
fortsette en stund til.
Vi fortsetter også våre flotte turer på travbanen.